Venezuela sa chce spriateliť s USA

20.05.2013 Celý región

Caracas (TASR) - Venezuela si želá obnovenie úplných diplomatických stykov s USA, na čo poukazuje nedávne vymenovanie dočasného šéfa jej diplomatického zastupiteľstva vo Washingtone. Uviedol to venezuelský minister zahraničných vecí Elías Jaua v rozhovore odvysielanom v nedeľu miestneho času.
Spory medzi vládami USA a Venezuely boli počas 14-ročnej vlády venezuelského socialistického prezidenta Huga Cháveza časté a obe krajiny po nich ostali bez veľvyslancov v metropole tej druhej, podotýka agentúra Reuters.
Jaua v nedeľu naznačil, že vymenovanie stúpenca vlády Calixta Ortegu za chargé d'affaires vo Washingtone by mohlo byť predohrou k opätovnému vymenovaniu ambasádorov.
"Toto je odkaz pre politikov z USA, aby pochopili želanie Venezuely normalizovať vzťahy... prostredníctvom vymenovania najvyšších diplomatických činiteľov," povedal Jaua. "Prečo? Pretože Spojené štáty zostávajú našim hlavným obchodným partnerom."
Venezuelský prezident Nicolás Maduro v posledných mesiacoch uvádzal, že chce zlepšiť vzťahy s Washingtonom, pokiaľ pôjde o založené na rešpekte. Obvinil však tiež USA zo snahy narušiť stabilitu jeho krajiny.
V apríli ostro kritizoval Spojené štáty za "hrubé" zasahovanie do záležitostí Venezuely po tom, ako americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že zatiaľ nerozhodlo, či uzná jeho vládnutie, a podporilo opozičné výzvy na opätovné sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách 14. apríla.
Vo voľbách, ktoré sa konali po Chávezovom úmrtí, Maduro zvíťazil za svojím hlavným súperom o 1,5 percenta. Opozícia odmietla voľby a ich oficiálne výsledky uznať a napadla ich na najvyššom súde.
Chávez v roku 2008 vyhostil veľvyslanca USA Patricka Duddyho v rámci sporu, ktorý sa podľa neho týkal účasti Washingtonu na násilných protestoch v Bolívii. V roku 2010 zasa zablokoval nomináciu diplomata Larryho Palmera za veľvyslanca, a to na protest proti Palmerovým vyjadreniam, že existujú "jasné väzby" medzi členmi Chávezovej vlády a ľavicovými kolumbijskými povstalcami.
 

Vyberte región